Poliisiylijohtajan puhe poliisien valajuhlassa 4.12.2023

Poliisiylijohtajan puhe poliisien valajuhlassa 4.12.2023

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen
Poliisiammattikorkeakoulu, Tampere


Arvoisa sisäministeri, rehtori, valanantajat, hyvä juhlayleisö

Aloittaessani poliisiylijohtajana elokuun 1. päivänä vuonna 2015 käsittelin ensimmäisessä valapuheessani yhteiskunnassa kasvavaa vastakkainasettelua. Toisessa sivusin silloista turvapaikanhakijoiden aaltoa sekä hybridiuhkia, joissa sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välinen raja hämärtyy. Se, mikä näyttää vain rikollisten toiminnalta, voi itse asiassa olla valtiollinen operaatio. 

Tänään, kahdeksan vuotta myöhemmin, teemat ovat ajakohtaisempia kuin olisimme halunneet. Samalla ne kietoutuvat toisiinsa tavalla, jota emme aina edes hahmota. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Venäjä yrittää tietoisesti omalla toiminnallaan heikentää suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksia ja yhtenäisyyttä. 

Tuore esimerkki on turvapaikanhakijoiden välineellistäminen, eli tilanne jossa Venäjän viranomaiset tarkoituksellisesti ohjaavat kolmansien maiden kansalaisia Suomen rajoille. Emme hyväksy sitä, että oikeudenmukaisuuden, avoimuuden ja vapauden arvoja yritetään käyttää meitä vastaan. Ihmisten hyväksikäyttö ja salakuljetus on torjuttava.

Suomen viranomaiset, poliisi mukaan lukien, ovat varautuneet nykyiseen tilanteeseen. Meillä on myös kokemusta aiemmilta vuosilta. Tästäkin selviämme.  Viranomaiset tekevät yhteistyötä sen varmistamiseksi, ettei tulijoista ole vaaraa Suomen kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Tällä hetkellä poliisi vastaanottaa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia ja 
rekisteröi turvapaikanhakijoita yhteistyössä rajatarkastusviranomaisen kanssa. 
Meillä on valmius - nopeastikin - siirtää poliiseja muista tehtävistä turvapaikkahakemusten vastanottamiseen, mikäli tilanne sitä edellyttää.

Olemme valppaana myös muutoin. Laajamittaiseen laittomaan maahantuloon liittyy usein rikollista toimintaa, joita selvitetään esitutkinnassa. Poliisi vastaa myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden maastapoistamisesta yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Ihmisten on luotettava siihen, että yhteiskunta pystyy puuttumaan turvallisuutta vaarantaviin ilmiöihin, estämään ne ennalta tai selvittämään ne viimeistään kiireellisessä hätätilanteessa.  

Epävarmuuden kasvaessa on tärkeää, että poliisi tuo yhteiskuntaan omalla toiminnallaan vakautta ja jatkaa päivittäistä työtään ammattitaitoisesti ja sovinnollisuutta edistäen. Meidän tehtävänä on palvella ja tarjota perusturvallisuutta kaikille. 

Hyvät kuulijat,

Venäjän hyökkäyssota on kansallisesti vahvistanut käsitystämme siitä, että Suomi on puolustamisen arvoinen maa, niin sodassa kuin rauhassa. Maanpuolustustahto on korkeammalla kuin koskaan mittaushistoriassa. 

Luottamus turvallisuusviranomaisiin on maailmanennätysluokkaa ja suomalaista turvallisuusviranomaisten välistä yhteistyötä ja kokonaisturvallisuuden konseptia voidaan pitää kansallisena ylpeytenämme. Tässä työssä läheisiä kumppaneitamme ovat niin puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Suojelupoliisi kuin Tullikin. 

Samaan aikaan kun varaudumme uusiin uhkiin, perinteiset uhat sekä niihin liittyvät uudet ilmiöt vaativat huomiotamme. Poliisin haasteena on digitalisoituva ja monipuolistuva perinteinen rikollisuus, voimistuvat huolta aiheuttavat ilmiöt, kuten jatkuvasti koventuva järjestäytynyt rikollisuus, katujengit tai yksinäiset sudet ja ääriideologiaa ihailevat ryhmät. 

Kesäkuussa julkaistussa hallitusohjelmassa on merkittäviä kirjauksia, joilla niin uusia kuin perinteisiäkin uhkia voidaan torjua nykyistä tehokkaammin. 

Poliisitehtävissä toimivien määrä nostetaan 8000 henkilötyövuoteen vaalikauden loppuun mennessä. Lisäys kohdennetaan operatiiviseen toimintaan. Poliisimiesten lisäksi rekrytoidaan tarvittava määrä poliisitoimintaa tukevia erityisosaajia, kuten kyber- ja talousasiantuntijoita sekä tutkintasihteereitä. 

Hallitusohjelmaan sisältyy myös iso joukko lainsäädäntöhankkeita, joiden avulla tiedonkulkua, rikostiedustelua, esitutkintaa ja yleensäkin poliisityön tekemistä tehostetaan ja järkevöitetään. 

Koronaepidemia ja Uudenmaan eristäminen vahvistivat käsitystämme siitä, että poliisi tarvitsee oman reservin normaaliolojen vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Poliisissa asiaa on suunniteltu jo varsin pitkälle ja nyt uudessa hallitusohjelmassa käyttöönotto asetetaan tavoitteeksi. Poliisin reservissä on tarkoitus hyödyntää muun muassa poliisin, rajavartijan ja sotilaspoliisikoulutuksen saaneita henkilöitä. 

Uusi hallitusohjelma luo luottamusta tulevaisuuteen, jotta pystymme selviytymään poliisille osoitetuista tehtävistä osana Suomen kokonaisturvallisuutta. 

Hyvä yleisö,

Poliisissa olemme seuranneet tiivisti muutoksia toimintaympäristössämme. Käsittelin niitä edellisessä valatilaisuudessa toukokuussa. Kesällä Poliisihallitus julkaisi sisäisen katsauksen, niin kutsutun pääoma-analyysin, jossa arvioimme organisaatiomme kykyä vastata noihin muutoksiin. 

Yksi keskeinen johtopäätös oli, että meidän on panostettava enemmän omaan henkilöstöön ja rekrytointiin. Henkilöstö on poliisin keskeisin voimavara ja poliisin suorituskykyyn vaikuttava tekijä, olipa kyse vaikkapa toimintavalmiusajasta, lupapalvelun toimivuudesta, rikosten estämisestä tai niiden selvittämisestä. 

Meidän täytyy saada oikeat ihmiset töihin ja näkemystä yhteiskunnan eri alueilta. Vetoa ja pitoa tulee jatkuvasti kehittää. Keskeistä on, että poliisi on jatkossakin kiinnostava ja haluttu työpaikka.

Suomessa nuorisoikäluokat pienenevät koko ajan, ja monilla aloilla on jo työvoimapulaa. Meilläkin on oltava valmius tarkastella poliisikoulutusta ja poliisikoulutuksen sisäänpääsykriteerien ajanmukaisuutta. 

Viimeisimmät muutokset valintaperusteisiin tehtiin helmikuussa, jolloin tarkistettiin soveltuvuuden arvioinnin ja fyysisten testien pisteytyksiä. 

Poliisikoulutuksen tilaa koskeva selvitys valmistuu alkuvuodesta. Siinä arvioidaan tutkinto- ja täydennyskoulutuksen työelämävastaavuus ja poliisin osaamistarpeet. 

Poliisin yleisiin työelämäosaamiseen liittyvät koulutustarpeet ovat yhteneväiset monien muiden ammattien kanssa: digitalisaatio, teknologia, oman toiminnan kehittäminen, analyysitaidot, tietojohtaminen, monikulttuurisuus. Erityisosaamiseen liittyvässä koulutuksessa tarpeet painottuvat rikostutkintaan. 

Syyskuussa valmistui henkilöstöjohtamisen tilaa koskeva selvitys, jossa on esitetty suosituksia parempaan johtamiseen poliisissa. Esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla ja pienemmillä poliisiasemilla on jo nyt haasteita työvoiman pysyvyydessä. Nuoret muuttavat mielellään kasvukeskusten tuntumaan, joissa sijaitsevat usein myös alueiden pääpoliisiasemat, joihin on keskitetty hallitoa ja erityistoimintoja. Toisaalta myös pääkaupunkiseudun poliisilaitokset kilpailevat keskenään osaajista.

Tässä kuussa poliisin johtoryhmässä käsitellään poliisin strategian päivitystä, jossa henkilöstön hyvinvointi, osaaminen ja sitoutuminen on ensimmäistä kertaa nostettu yhdeksi strategiseksi päätavoitteeksi. 

Tavoitteeseen liittyy useita priorisoitavia toimia. Parannamme henkilöstön työkykyä, työhyvinvointia ja ylläpidämme yhteisöllisyyttä.  Huolehdimme työturvallisuudesta ja tuemme sekä suojaamme henkilöstöä työssä kohdattavilta uhilta. 

Kehitämme poliisikoulutusta ja henkilöstön osaamista huomioiden poliisin turvallisuusympäristön sekä yhteiskunnan vaatimukset. Lisäämme poliisin houkuttavuutta työnantajana. Noudatamme esimerkillistä työnantajapolitiikkaa ja kehitämme esimiestyön suunnitelmallisuutta. 

Hyvät valanantajat,

Teillä on lupa odottaa, että edellä mainitut selvitykset ja strategiset painotukset näkyvät päivittäisessä työssänne tulevaisuudessa. Teillä on myös oma vastuunne siitä, että osaltanne edistätte näitä tavoitteita, erityisesti jos toimitte esimiestehtävissä. 

Te olette valinneet ammatin ja uran, jossa olette kukin omassa tehtävässänne tunnuslauseemme arvoisia: Kaikkien turvaajia, kaikkina aikoina. Suomalainen yhteiskunta luottaa teihin ja arvostaa tekemäänne työtä. 

Toivon, ja asiallisesti edellytän, että te kaikki ymmärrätte valassanne antamanne lupauksen siitä, että pyritte parhaan kykynne ja taitonne mukaan käyttäytymään aina ja kaikissa tilanteissa poliisin arvolle sopivalla tavalla. 

Tehkää työnne jämäkän oikeudenmukaisesti, mutta inhimillisesti ja erilaiset ihmiset heidän taustansakin huomioon ottaen.  

Toivotan teille onnea ja menestystä vaativassa tehtävässänne.